Hati Perempuan


Peace be upon you gais :)


Biasa kita dengar,
"Lelaki yang memandang wanita lalu
dia tidak merasakan apa-apa maka lelaki itu dusta"

Not sure ayat sape. Maaf.

Tapi,
Sebenarnya, perempuan pun boleh guna ayat ni.
"Perempuan yang tak ada 1% perasaan pun
apabila dia dikaitkan dengan lelaki maka perempuan itu
penipu"

Kenapa?

Sebab.
Wanita/perempuan.
Didatangkan juga lumrah untuk dirinya
mempunyai hati yang lembut, dan
mudah tersentuh.

So, hati perempuan ni.
Sangat lembut.

Nak katanya,
Kalau ada mana mana lelaki yang mungkin
berikhtilat yang dibernarkan dengan seseorang
perempuan,

PADAHAL.
Muka lelaki tu takdelah hensem mana.
Hati budi pun tak kenal.

Tapi CONFIRM.
Perempuan tu mesti akan ada rasa something.
Tapi, inilah titik permulaan yang
boleh menyebabkan kita terjerumus pada

zina hati
zina mata
zina telinga

semua perkara yang on the way to zinalah kiranya.


JADI. Apa yang aku nak sampaikan adalah,

Bukan hanya lelaki sahaja yang perlu
kawal perasaan.
kawal pandangan.
kawal percakapan.

Perempuan perlu jaga lebih lagi.
Sebab?
Hati kita ni lembut.
Mudah sangat tersentuh dengan kata kata manis.

Jadi kita perlu untuk elakkan diri daripada
tersentuh dengan kata kata manis tu.

Perempuan.
Nak jaga diri tu senang je,
Tapi. Nak jamin diri tu terjaga,
Agak payah.

Perempuan.
Jaga aurat.
Jaga mata.
Jaga pendengaran.
Jaga mulut.
Dan paling penting,
Jaga pergaulan.

InsyaAllah hati kita akan terjaga
dan tak mudah disentuh
mana mana lelaki.
Bila satu tu tak jaga,
semua spoil.

Contohnya,
Kau pakai tudung labuh,
Tapi mata mengusha lelaki.
Jadi,

Jangan kita alim pada pakaian, tapi hati meliar pada lelaki
-irdeen-


4 comments:

  1. wahh haah make sense. Patutlah bila kita dikaitkan dgn laki, wlupun laki tu takde perasaan pun kat kita, tp feelings kita dh develop untuk laki tu wlupun stkt 5%.

    haah, make sense. thank you for the reminder :3

    ReplyDelete
  2. Wohooo thank you for this. You motivate me a lot.

    ReplyDelete
  3. True, people shud take care of their inner and outer self. :)

    ReplyDelete