Jangan Cepat Menghukum


Peace be upon you.

Nabi Isa Alaihissalam melihat seorang lelaki mencuri, lalu beliau bertanya,
"Adakah engkau mencuri?"

Lelaki tersebut menjawab,
"Tidak demi Allah Yang Tiada Tuhan berhak disembah melainkan Dia!"

Maka Nabi Isa berkata,
"Aku beriman kepada Allah, dan aku mendustakan kedua-dua mataku"

Janganlah terburu-buru menetapkan hukum berdasarkan zahir sesuatu perkara.
Walaupun yang buruk tu jelas di mata kita, mungkin ada lagi 1001 lagi perkara tersirat atau penafsiran yang berbeza. Walau sesuatu itu seolah-olah jelas di hadapan kita sebagai suatu yang buruk, namun kita perlu yakini, kita adalah manusia lemah yang sangat jahil. 

Ada 1001 mungkin lagi. Apatah lagi jika kita menetapkan keputusan berdasarkan kepingan gambar di instgram atau facebook.

Sifat orang beriman, dia sentiasa mencari 1001 alasan untuk mempertahankan saudaranya yang beriman (walau asalnya dalam hati sangat geram), bukan mencari-cari 1001 alasan untuk mengutuk dan mengeji saudaranya.

Jom kita amalkan husnudzon seperti diajar oleh kekasih kita Rasulullah SAW.

(Ustaz Abdul Kader al Joofre)

***

So yeah,

Macam yang aku kata.
Aku ni taklah pandai berkata-kata.

So ni aku ambik dari cikgaram punya tumblr.

Benda ni mengingatkan aku,
Yang hari tu, tak ingatlah masa ezam ke, lepas SMA.
Ada sorang sohabah yang sangat sulihah tanya aku.

"Awak, kalau ada kawan awak, kawan yang rapat dengan awak sakitkan hati awak, awak buat apa? Sakit hati tu macam awak dah lama gila tahan dengan perangai dia"

So aku bagila satu kata-kata macam kat atas tu.
Meh aku quotekan biar korang nampak.
Sifat orang beriman, dia sentiasa mencari 1001 alasan untuk mempertahankan saudaranya yang beriman (walau asalnya dalam hati sangat geram), bukan mencari-cari 1001 alasan untuk mengutuk dan mengeji saudaranya.
Nampak dah?
Yes betul.
Aku sebenarnya kalau nak ikutkan, 
ada je sakit hati dengan kawan aku.

*dan aku rasa semua orang pun ada*

Masa mula-mula tu yelah, 
Aku kan ego.
Jadi aku pun tunjuk perasaan. 
Ahahahaha rasa childish gila oh my god...

Tapi, aku tak ingat aku jumpa ayat tu dari mana,
Katanya dari seorang Imam ke sape tah 
(kalau tau boleh komen).

Sejak aku jumpa ayat tu aku jadi macam.
Okay!

Dan aku bahagia....
Ceh!

Taklah, adalah jugak sakit hati. 
Dia macam, ya.
Kau pun tau kan macam mana rasa tahan sakit hati tu kan?

Tapi kalau nak relationship kau bertahan,
Ni jelah caranya.

DAN!
Benda ni bukan sahaja digunakan untuk mempertahankan hubungan ANTARA ORANG YANG KAU KENAL SAHAJA.
Malah dengan orang lain pun sama.

Yeah, sebab aku tengok banyak sangat benda pelik pelik viral.
Tu viral, ni viral.
Motifnya?
Entah la nak.

Memanglah ustaz tu kata "sifat orang beriman".
Tapi tak bermakna hanya yang bertudung labuh, bersongkok serban jubah sahaja yang perlu untuk husnudzon.
Alasannya apa?
Sebab mereka beriman.

Ayoo, c'mon a guys.

Semua orang beriman,
Cuma tinggi atau rendah je.

Jadi, marilah kita bersama-sama melatih husnudzon dalam diri masing-masing.
Agar fitnah tidak tersebar,
Ukhuwah dapat dijaga,
Negara aman,
Rakyat sejahtera.

Okay?
Goodbye.
Adios.


Manisnya Kuah Itu!


Peace be upon you gais :)

Bagaimana mahu memaniskan ukhuwah?

Pejamkan mata, maafkan kesalahan sahabat.

Dan berazam.

Selepas ini,
Aku tidak mahu bersangka buruk dan aku hanya akan
melihat yang baik saja padanya.

Selepas ini,
Aku takkan mudah melihat sikapnya
melainkan merenung salah diri sendiri
terlebih dahulu.

Selepas ini,
Aku pasti memberi dan memberi dan memberi.
Setiap kali sahaja sahabatku memerlukan aku
di sampingnya.

Selepas ini,
Aku tidak mahu hanya di hadapan memuji,
tetapi di belakang ada umpatan.

Selepas ini,
Aku tidak akan berkira, 
dalam memberi kebaikan walau tidak berbalas.

Selepas ini, 
Aku akan merendahkan ego
untuk menyatakan cinta
terhadap seorang sahabat.

Kerana ini semua perintah Allah. Kerana ini semua merupakan pesanan Nabi. 
Adios. 

-dance in the rain.

Harapan Dan Expectation.


Peace be upon you gais.

So yeah, hai everyone.

Macam wow gila sebab baru hari ni aku boleh tulis balik. 
Tak rasa lama ke dari bulan jun sampai november tu?
Kalau tak rasa lama tu memang kau tak rindu aku, kahkah.

Taklah, sebenarnya dah dua drafts yang aku bina sepanjang aku tak update. 
So, yeah. Ini draft yang pertama.

Banyak kali dah aku terfikir nak update tapi tak tau nak cakap pasal apa.
Dan, hari tu aku baca buku Mato (hopefully semua kenal), then he gave me an inspiration to update.
Yang pada awalnya aku nak hantar untuk majalah sekolah tapi akhirnya hantar di sini. hewhew.

***

Okay back to the topic. Sila anggap ^ penghargaan. Atau nak lagi formal kata alu-aluan.

Okay.
Harapan dan expectation. 
Sama ke?

Harapan; meletakkan satu harapan pada makhluk atau something else.
Expectation; dia kadang high kadang tak. dan of course expectation ni pada makhluk ot something else.

Keduanya bawa kesan yang sama.

Kalau apa yang diharap, kau dapat.
Automatically kita akan rasa happy.

Dan kalau apa yang kau nampak, sama dengan apa yang kau expect.
Ianya takkan menimbulkan rasa kecewa atau marah dalam hati kau.

Hm hm.


Ok, chill. Minum air dulu.



So, harapan dan expectation mereka pada kita tinggi.
Pandangan pada kita pun tinggi.
Walaupun kau memang perlu sedar pada hakikatnya kau memang tak tinggi.

Tak tinggi ok. Bukan terbantut. Itu lain cerita.


Jadi, alkisahnya di sini. Aku bukan nak suruh kita pastikan mereka puas dengan apa yang diharap dan diexpect. Sebab kita memang selamanya takkan pernah berjaya untuk memenuhi harapan dan expectation manusia.

Cuma perlu jaga apa yang sepatutnya dijaga sebagai apa yang kita jadi dan akan jadi dan sedang jadi. Kau memang akan rasa susah bila nak buat satu benda baik tu kalau kau buat sebab nak perhatian manusia,

"Ingat, hidup ini untuk dapatkan perhatian Allah"

Dan, aku tak tujukan entri ni hanya untuk orang orang yang bergelar
pelajar tahfiz;
pelajar jurusan agama;
pelajar lulusan al azhar;
dan seangkatan dengannya.

Sebab aku tak nampak cuma mereka saja yang ada nama untuk dijaga.
Kita semua ada nama, yang penting.
Kita semua ada agama,
Untuk dijaga.

Banyak dari yang berharap itu kecewa, sebab sandarkan harapan pada manusia. - Mato -

Hati Perempuan


Peace be upon you gais :)


Biasa kita dengar,
"Lelaki yang memandang wanita lalu
dia tidak merasakan apa-apa maka lelaki itu dusta"

Not sure ayat sape. Maaf.

Tapi,
Sebenarnya, perempuan pun boleh guna ayat ni.
"Perempuan yang tak ada 1% perasaan pun
apabila dia dikaitkan dengan lelaki maka perempuan itu
penipu"

Kenapa?

Sebab.
Wanita/perempuan.
Didatangkan juga lumrah untuk dirinya
mempunyai hati yang lembut, dan
mudah tersentuh.

So, hati perempuan ni.
Sangat lembut.

Nak katanya,
Kalau ada mana mana lelaki yang mungkin
berikhtilat yang dibernarkan dengan seseorang
perempuan,

PADAHAL.
Muka lelaki tu takdelah hensem mana.
Hati budi pun tak kenal.

Tapi CONFIRM.
Perempuan tu mesti akan ada rasa something.
Tapi, inilah titik permulaan yang
boleh menyebabkan kita terjerumus pada

zina hati
zina mata
zina telinga

semua perkara yang on the way to zinalah kiranya.


JADI. Apa yang aku nak sampaikan adalah,

Bukan hanya lelaki sahaja yang perlu
kawal perasaan.
kawal pandangan.
kawal percakapan.

Perempuan perlu jaga lebih lagi.
Sebab?
Hati kita ni lembut.
Mudah sangat tersentuh dengan kata kata manis.

Jadi kita perlu untuk elakkan diri daripada
tersentuh dengan kata kata manis tu.

Perempuan.
Nak jaga diri tu senang je,
Tapi. Nak jamin diri tu terjaga,
Agak payah.

Perempuan.
Jaga aurat.
Jaga mata.
Jaga pendengaran.
Jaga mulut.
Dan paling penting,
Jaga pergaulan.

InsyaAllah hati kita akan terjaga
dan tak mudah disentuh
mana mana lelaki.
Bila satu tu tak jaga,
semua spoil.

Contohnya,
Kau pakai tudung labuh,
Tapi mata mengusha lelaki.
Jadi,

Jangan kita alim pada pakaian, tapi hati meliar pada lelaki
-irdeen-


Puasa.


Peace be upon you :)

Atas kesibukan dan masalah tidak tahu hendak menaip apa, aku mengambil keputusan untuk tidak post apa apa, selama dua bulan. So, 2 days left untuk ramadhan. Ready?

Yeah ritu umi ada jemput imam masjid klia untuk memberi tazkirah kepada pelajar banat di musolla banat. Tentang FIQH SIYAM (FEQAH PUASA). Yea mostly perempuan yang akan ada masalah masalah tertentu ketika puasa. Oh, tak lelaki pun.

Firstly, puasa;menahan.

So apa sahaja perkara yang kita buat yang bersifat menahan, puasalah nama dia. Seperti yang kita tak sedar, semua ibadat ada waktu masuk, ada waktu keluar. Macam puasa, waktu masuk dia, terbit matahari. Waktu keluar (habis), matahari terbenam. Means kat sini, bila kita start dan bila kita habis.

Yah waktu dah nak raya ofcourse kita balik kampung en. Katakanlah waktu korang dalam perjalanan nak balik tu, tetiba azan yang menandakan dah waktu berbuka. Kebetulan, dalam kereta takde makanan, R&R lambat lagi nak jumpa, apa korang buat?

No! Tak perlu buat benda yang membatalkan puasa, sebab bila azan maghrib je, automatik puasa dah habis. Ye okay? Tak faham tanya. Cewahh.

Seperti yang kita tahu, ganjaran puasa ni unlimited. Allah dah kata, solat Dia bagi 27 kali ganda pahala kalau berjemaah tapi kalau puasa, biar Dia yang tentukan. Kita memang tak tau. Then, orang yang berpuasa ni, Rasulullah kata dapat 2 kegembiraan. First, bila berbuka, dia gembira. Second, bila bertemu Allah, dia gembira dengan puasa.

Cuba bayangkan time puasa. Dahlah penat, kena marah, orang buat hal. Pastu bila tiba je azan maghrib, automatik kita akan rasa happy kan? Hilang semua rasa penat. Sebab Allah hilangkan segala kepenatan dalam sehari even kau teguk segelas air.

Puasa, ada 4 hukum.

1. Wajib.
- Puasa ramadhan. Salah kalau seseorang tu dia iktikad (yakin) cakap puasa tu tidak wajib. Boleh jatuh murtad sebab dia dah tolak sesuatu yang dah ditetapkan oleh Allah.

Puasa qada'. Puasa qada'. Macam biasalah qada' seberapa banyak yang kau tinggal. Tapi, yang kau tak boleh buat, kau tak qada' puasa kau, pastu kau ganti dengan fidyah. Tak jalan. Fidyah tu bila kau tak ganti ganti kau punya qada' sampai puasa akan datang.

Contoh= kau tertinggal puasa tahun lepas. Sampai lah puasa tahun ni, kau still tak ganti puasa tahun lepas. So kau kena bayar fidyah mengikut hari yang kau tinggal. Faham?

Kalau contohnya tertinggal puasa selama 15 tahun. Tahun ni baru kau ingat, dan kau ingat tu sebelum ramadhan tahun ni, kau kena bayar fidyah. Sebab tahun semasa tak dikira. Contoh kiraannya = RM10 (harga fidyah) darab  10 (hari) darab (tahun).

Puasa kifarah. Puasa ni ialah puasa denda untuk orang yang buat zihar. Zihar ni suami yang samakan anggota zahir isteri dia dengan anggota zahir mahram dia. Jatuh zihar bila suami samakan anggota zahir (yang aurat sahaja) dengan mahram dia. Contoh "Eh lengan you macam lengan mak i" - jatuh zihar.

Beza bila suami dia cakap "Lengan mak macam lengan isteri saya" -ni tak jatuh zihar. Dan ia juga tak jatuh zihar bila suami samakan sifat/perangai isteri dia dengan mahram suami.

So, bila dah jatuh zihar, suami tak boleh bersama dengan isteri. Untuk bebas, suami kena denda; merdekakan hamba. Memandangkan dah takde hamba pada zaman ni, suami kena puasa dua bulan berturut-turut atau beri makan pada fakir miskin seramai 60 orang.

Hukum ni WAJIB PADA SUAMI. Bila sentuh isteri pada siang hari bulan ramadhan, kena puasa kifarah. Tapi kalau sebelum dia sentuh tu, dia makan, takpe.

Puasa haji/umrah.

Puasa istisqa'. Puasa ni puasa untuk negara yang dah lama tak hujan. Kalau setiap masjid kat negara tu buat solat sunat istisqa, umat islam WAJIB puasa. Kalau tak buat kena qada'.

Puasa nazar. Nazar ni biasa orang buat bila dapat something yang dia nak. Tapi, nazar ni hanya berlaku pada perkara perkara yang sunat dan harus SAHAJA. Contoh; "kalau aku dapat straight A, aku nak puasa isnin khamis"

Ia tak berlaku pada perkara perkara yang makruh, haram, wajib. Kalau dia bernazar pada perkara tersebut, nazar dia tak sah dan boleh jadi dosa kalau dia buat. Dan nazar, kena nazar benda yang baik. Nazar takkan jadi kalau kau cuma niat dalam hati, kena lafaz.

2. Sunat. Ada 3 bahagian.
- Berulang ikut tahun. Contoh; puasa 6 syawal, puasa wukuf; puasa ni untuk orang yang takde di sana, sunat, puasa nifsu syaaban.
- Berulang ikut bulan. Puasa hari putih (waktu bulan penuh) - 13, 14, 15, puasa hari hitam (waktu gelap) - 28, 29, 30.
- Berulang ikut minggu. Puasa sunat isnin khamis, puasa nabi daud*.

3. Makruh.
- Puasa tunggal.  Puasa tunggal ni puasa yang orang selalu buat time hari jumaat, sabtu atau ahad, Kebanyakannya orang buat time hari jumaat pastu diorang tak pairkan. Means, kalau kau tetiba rajin nak puasa hari jumaat, kena pairkan dengan sabtu atau khamis. Kalau puasa sabtu, pair dengan jumaat atau ahad begitu juga dengan ahad. 

Tapi, kalau ada pertembungan contohnya, kitakan disunatkan puasa 9 zulhijjah. Tiba tiba tahun ni, 9 zulhijjah tu jatuh pada hari jumaat. Solusinya, jangan niat puasa sunat hari jumaat macam kau niat puasa sunat isnin khamis, niat puasa 9 zulhijjah. Okay?

- Puasa sepanjang tahun. Puasa ni jadi makruh sebab takut memudharatkan diri kita, sampai kita tak dapat nak laksanakan tugas. 

4. Haram. 2 bahagian.
- Haram tapi sah. Contohnya, isteri puasa tanpa izin suami. Dia jadi haram tapi puasa yang isteri tu buat, tetap sah. Sebab tugas wajib isteri, layan suami. Jadi bila dia puasa tanpa izin suami, dia tak boleh nak layan; sediakan makan minum, so ianya dikira haram. Sebab dalam Islamkan kita kena utamakan yang wajib baru yang sunat.

- Haram dan tak sah.  Ada 5 situasi,
1. Puasa 1 Syawal
2. Puasa 10 Zulhijjah (Aidiladha)
3. Puasa hari tasyrik (11,12,13)
4. Puasa pada separuh akhir bulan syaaban. Tapi, ia dibenarkan sekiranya menjadi rutin. Contohnya kau dah biasa puasa sunat isnin khamis, sampai separuh syaaban, sepatutnya kau dah tak boleh puasa. Tapi sebab kau dah jadikan benda tu rutin, jadi dibolehkan. Pastu kalau kau belum habis puasa qada' pun dibenarkan.
5. Puasa pada hari syak.

*Puasa nabi daud ni, puasa yang selang seli. Contoh, isnin kau puasa, selasa kau tak puasa and so on.

K gerak lu, pape tanya. 😁



Sabar.


Peace be upon you :)

Sabar.
Mostly, word ni akan keluar bila kau ditimpa ujian.
Kawan kau nak pujuk kau,
Atau kau nak pujuk kawan kau,
Yang ditimpa ujian.

Ada tiga jenis sabar. 
Sabar dalam ketaatan pada-Nya.
Sabar daripada kederhakaan pada-Nya.
Sabar menghadapi ujian daripada-Nya.

Ya, sebagai seorang Muslim.
Kita memang takkan lari daripada ujian-Nya.

"Ujian untuk hidup, bukan hidup untuk ujian"
Ustaz Imran berkata pada suatu ketika.

Sebagai contoh,
Ujian yang paling biasa ialah,
Couple.

Sebab apa contohnya couple?
Sebab,

"Ujian bagi lelaki = perempuan. Ujian bagi perempuan = lelaki"

Semua orang tau couple tu haram.
Jadi kalau kita buat, kita dianggap
Derhaka kepada-Nya.

Jadi, untuk mengelak daripada kita derhaka kepada-Nya,
Kita mestilah bersabar.
Macam mana?
Jangan couple.

Sebab Dia akan ganti dengan yang lebih baik.
Dengan ini, terbuktilah
Ketaatan kita kepada-Nya.

Seperti kata Cik Garam,
Ujian untuk menambah kesabaran.
Dan orang selalu kata,

"Eii, sabar aku pun ada had juga!"

Excuse meh! Sabar tiada had.
Selagi mampu bersabar, sabar.
Kalau sabar ada had, maknanya pahala kau pun ada had.
Sebab Allah dah kata yang,
Sangat besar pahala bagi orang yang bersabar.

Bayi Tua.



Peace be upon you. :)

Manusia selalu alpa. 
Roda kehidupan manusia yang tak dapat dinafikan.
Kita dilahirkan lemah, tanpa gigi.
Tanpa mampu bercakap, dan hanya bergantung pada orang untuk hidup;
Makan, minum, mandi, basuh najis.

Kemudian kita akan mencapai saat kegemilangan dan kekuasaan.
"The prime age". Segak, sasa dan penuh kudrat, petah,
Intelektual dan tajam pemikiran.
Mereka yang menjadi hamba yang bersyukur dan menggunakan
Kesempatan yang diberi di jalan benar,
Sangat beruntung.

Sebahagian daripada kita akan diberikan kesempatan,
Menginjak usia tua. Janji Allah itu benar.
Kulit kenyal, otot kental akan dimamah usia.
Nyanyuk dan pelupa.
Makan bersuap, kembali berlampin dan merangkak untuk bergerak.
Kita kembali bergantung pada belas ehsan untuk jaga diri sendiri.
Kembali seperti seorang bayi.
Bayi tua.

"Dan barangsiapa Kami panjangkan umurnya, nescaya Kami kembalikan dia kepada awal kejadiannya. Maka mengapa mereka tidak mengerti?" -Yassin:68
-Diagnosis2.

p/s: like la pistanthrophobia ni. hehehe :D