Ten question by numigx



Peace be upon you gais.

Yeobo. Ahahaha. Nak update, tapi malas. Check cbox. Ada orang tag. Numigx. So dia macam, kenalah jawab kan. Kekekkek.

1. Explain yrself in one word and why? 
- Ahahahahahahaha. CUTE. Why? Sebab aku memang comel. Nak buat camana lagi. Kihkih. Doakanlah aku jadi comel. Nanti korang pun comel jugak. Heheheheh

2. Which do yo prefer, English or Malay? 
- Both. Sebab senang nak communicate dengan orang nanti. Walaupun aku ni takdelah pandai mana english tu. Pffft. Tapi susah jugak kalau ada dua tu je. So arabic pun kena ada jugak. Sebab setengah orang arab tak faham english. Kan? Ceh bajet je lebih puih.

3. What do you love to do in your free time? 
- Aaaa. Online. Aha! kahkah. Yela tapi disebabkan result PT3 aku yang tak berapa nak cantik. Aku kena tukar benda tu kepada, "study". Bukan "studo". Wah. Doakan aku gais, next yr SMA pastu SPM. Tau tau. Ihikss.

4. Do you like me? 
- Wah. Masa first baca tu, aku macam. Nak cakap apa ni. Nak cakap suka, tak kenal. Cakap tak suka, tak kenal jugak. So, aku rasa suka kot. Sebab numigx ni macam ceria, happy go lucky je aku tengok. Kahkah. Kata tak kenal kan. puih

5. 7 things you do before getting up from bed. 
- Yosh, kalau kat asrama, mandi terus. Kat rumah, baring baring dulu atas katil, baca novel sikit, berangan ke. Entahlah. Tak sampai tujuh rasanya.

6. 3 kinds of people you hate most. 
- Belagak bagus.
- Cakap tak serupa bikin.
- Penipu.

7. Do you like birthdays and why? 
- Sebab of course la birthday tu hari yang menggembirakan. Tapi. Kalau birthday aku, dorang bagi hadiah. Birthday dorang, aku tak bagi pun. Kesian mereka. Oh lupa! Aku suka birthday.

8. How many people you do remember their birthdays? 
- Aaa, Sepuluh orang je kot. Kot la.

9. What kind of movie do you prefer and why? 
- Em, Manisnya cinta di cappadocia? Ahaks, mesti semua dah tengok kan. Tapi, best! Rasa macam nak tengok lagi. Aku suka movie macam tu, suara, warna. Ha, love supermoon okay gak. Tengokla!

10. 10 band you love most. 
- Gulp. Tak tau. aku tak tau sangat band band ni. Tapi kalau lagu sedap, suara merdu, aku sukalah. Macam,
- Justin Bieber
- One direction
- Passenger
Tak tau la apa lagi.

Okay, settled!
Adios.



Manusia


Peace be upon you.

Manusia.
Ambil kesempatan tu perkara biasa bagi dorang.
Sebab once dia dimaafkan.
Dia keep repeating the same mistakes.
Repeat,
Repeat,
And repeat.
Sampai satu masa.
Dia turunkan bala.
Baru tau rasa sakit tu
macam mana.

Aku perati je.
Diam seminggu.
Macam macam aku nampak.
Cari bila dia rasa takde kawan.

Manusia en. 
Kalau kawan pun
dia boleh cari time susah je.
Apatah lagi.
Tak pelik.
Tak pelik.

Adios.


Nafsu.


Peace be upon you :)

Hari tukan. Cikgu aku, citer kat kelas Fatimah. Kawan aku, yang kelas Fatimah citer kat aku. Pasal NAFSU.

Nafsu. Dia kuat. Tapi dia bodoh.
Syaitan. Dia lemah. Tapi dia bijak.
So, syaitan menggunakan nafsu untuk suruh kita buat sesuatu yang dilarang.
Contoh? Paling simple pun, langgar peraturan sekolah. Hm.

Lepas tu. Allah letakkan nafsu kat dalam neraka. Dan Dia tanya kat nafsu;
"Wahai nafsu, siapakah Aku dan siapakah engkau?"
Dan nafsu pun jawab dengan angkuh;
"Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau"

Kemudian, Allah letakkan nafsu dekat satu tempat yang paling sejuk kat neraka.
Yang sejuknya tu bagaikan dekat kutub utara yang mencucuk cucuk sampai ke tulang.
Pastu Allah tanya lagi;
"Wahai nafsu, siapakah Aku dan siapakah engkau?"
Nafsu jawab lagi,
"Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau"

Pastu Allah tak bagi dia makan dan minum untuk beberapa tempoh.
Dan nafsu pun berkata;
"Wahai Allah, aku mengaku. Engkau adalah Tuhanku dan aku adalah hambaMu"

Kemudian Allah letakkan nafsu dalam tubuh malaikat.
Kemudian Allah keluarkan semula.
Malaikat kata, dia sangat sangat respect dekat manusia sebab manusia boleh kawal nafsu mereka.

So kawallah nafsu anda ye anak anak.
Assalam.