black


PEACE BE UPON YOU, guys!


Hi, so here i am with a content. lol, in malay-nya, aku kembali di sini dengan kandungan which means, isi(?) ok taklah berisi mana. tapi oklah untuk dibaca. hihi.

wait, before i start it. aku nak tanya lah kan. pernah tak korang kalau nak post something kan, korang like akan macam fikir berkali-kali before you post that smthng? fikir tu like, what ppl will think about it? will they like it? or will this thing or gapoever lah hurt them. pernah tak?

aku kadang macam terfikir jugak macam tu. and end up tak post that smthng. 

okaylah untuk tak panjangkan cerita, mari kita mula. oh, nampak macam aku nak share smthng serious eh? lol, actually i wanna do a review [ again ] bcs yea i hv nothing to do but watch kdrama. black, is the title of d-drama.

ha lagi satu. aku tak tau lah kenapa. tapi lately ni aku suka pulak tengok kdrama daripada tengok malay. no, bukan tak support malay cuma yea, macam like ada something yang attract aku untuk tengok the whole story. sebab, dia macam, satu cerita tu mungkin ada sedikit persamaan dengan drama lain, tapi tak terlalu obvious. faham tak?

kalau malay kan, em faham-faham jela. aku bukan nak discriminate malay drama dengan kdrama, tapi yelah. kau pun tau. and aku bukannya tak suka langsung malay drama. buktinya, aku adalah antara penyebab rating Suri Hati Mr. Pilot tertinggi dalam sejarah Malaysia. haaaa 😏😏 so aku pun sebenarnya berjasa jugak tau! hihihi 😁

ok lah. sebelum aku merapu lagi banyak, lets get start it. hahaha

BLACK 

macam yang kita tau kan, orang korea memang suka produce drama yang berunsurkan fantasi. fantasi maksud aku bukan macam bu peri, fantasi like, goblin, grim reaper and all that.

so this drama sebenarnya pasal grim reaper [ Kim Joon - hero ] yang mencari partner dia yang lari dekat dunia. sebenarnya partner dia tak lari, tapi partner dia tu jumpa satu mayat yang sebenarnya he used to take the soul untuk bawak pegi jumpa Death Squad, tapi dia end up masuk badan that mayat. and yes, org tu hidup balik as the grim reaper's partner.

and cerita ni agak berat. bukan agak berat weh memang berat. sebab plot twist dia memang aku bagi 1000/10 and sangat mind blown.

and satu aku nampak dekat most korean drama yang ber-genre-kan fantasy ni. diorang macam memang tak percaya kematian. which means, diorang percaya yang seseorang tu tak mati. tapi dalam cerita ni yang aku nampak, orang-orang dalam cerita ni macam anggap, kematian tu satu benda yang boleh ditangguhkan. padahal tak.

sebab Kang Ha Ram [ heroine ] ni boleh nampak something like black shadow. black shadow tu kira macam kalau dia nampak shadow tu kat seseorang, dia tau lah yang orang tu akan mati. and, kalau dia sentuh that shadow, dia boleh nampak macam mana keadaan orang tu akan mati. sama ada dia kena bunuh, commit suicide or gapoever. semua.

untuk aku, bercerita, terangkan pasal this drama here memang taklah. sebab sumpah plot twist dan berbelit. nanti korang tak faham.

and one more thing tht i notice in every kdrama, and aku agak triggered lah sebenarnya. kdrama ni, memang suka bawak cite lama and then nak settle kan. i mean, macam contohnya, kakak heroine tu mati 3 years ago, and then dia pun nak cari orang yang jadi punca kakak dia mati. which is kalau in real life, kau probably takkan buat macam tu. kan?

tapi, yea. tak jadi ceritala kan kalau tak cari balik penyebab kematian seseorang dalam satu drama kan? oh, ofc contoh yang aku bagi ni takde kaitan dengan cerita Black ni. tapi Black ni lebih kurang lah.

okay, jap ea. grim reaper. semua grim reaper dalam cite ni, adalah roh-roh yang tak jumpa jasad diorang kat mana. so Kim Joon tu, dalam duk dia mencari partner dia tu, akhirnya dia tau macam mana dia mati. and dia sangat sedih dengan cara dia mati and punca kematian dia tu. huhu.

ok apa lagi ye nak merapu. hm. oh ya, i suggest cerita ni dekat orang-orang yang selalu serious, dan penonton matang sahaja. sebab seriously, aku tengok memang rasa nak pecah jugakla otak. bcs there are so many names yang macam tetiba dia sebut and kau macam okay dia ni yang mana satu eh? oh yes, aku sebenarnya bukan penonton matang.

ok apa lagi nak merepek.
hm






okay tu jelah, hahaha gudbye then. ngee